skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

Jäähdyttävien ilmalämpöpumppujen kysyntä kasvaa tasaisesti – nyt on korkea aika tilata viilennystä kesän hellepäiviin

Acosta Group on vakaasti kasvava yritysryhmä, joka tarjoaa kiinteistötekniikan kokonaisratkaisuja. Konserniin kuuluvat tällä hetkellä emoyhtiö Acosta Group, LVI & Lämpötekniikka ja Kylmätekniikka Vaasa.

Lakimuutos mahdollistaa jäähdyttävän ilmalämpöpumpun asentamisen kerrostaloasuntoihin

Parin viime vuoden aikana Acosta on havainnut, että jäähdyttävien ilmalämpöpumppujen asennukset kerrostaloasuntoihin ovat lisääntyneet. Vuonna 2021 voimaan tullut lakimuutos antoi nimittäin osakkeenomistajille oikeuden asentaa ilmalämpöpumpun parvekkeelleen. Omistajan tulee tehdä tästä etukäteen kirjallinen ilmoitus taloyhtiölle, koska ilmalämpöpumpun asennus vaatii tiettyjä toimenpiteitä ulkoseinään.

– Määräykset voivat vaihdella eri taloyhtiöiden välillä. Laitteistolle voi olla tiettyjä vaatimuksia esimerkiksi melutason suhteen tai on voitu laatia yhteiset säännöt, milloin ilmalämpöpumppua saa pitää päällä, kertoo Acostan kylmätekniikan yksikönpäällikkö Roland Westerback.

Kyseessä ei ole tee-se-itse-projekti, vaan ilmalämpöpumpun saa asentaa vain huoltoasentaja, jolla on sähköasennusoikeudet ja kylmäainelupa. Lisäksi asentajan tulee olla TUKES-rekisterissä. Kun asennus on tehty oikein, myöhempien ongelmien riski pienenee.

– Erittäin lämpimällä säällä sisäyksikköön muodostuu kondenssivettä ilman jäähtyessä. Tämä kosteus on johdettava viemäriin tai keräysastiaan, ja keräysastia on puolestaan tyhjennettävä säännöllisesti. Tämän laiminlyöminen voi aiheuttaa kalliita kosteusvaurioita.

Asunnon viilentämistä varten asennettuja ilmalämpöpumppuja ei saa eikä tule käyttää lämmittämiseen.

– Lakimuutos koskee nimenomaisesti ilmalämpöpumppuja, jotka asennetaan kerrostaloasuntojen viilentämiseen. Tähän tarkoitukseen asennettuja ilmalämpöpumppuja ei saa käyttää asunnon lämmönlähteenä muulloin vuoden aikana.

Monet tavoittelevat parempaa asumismukavuutta, kun kesistä tulee entistä lämpimämpiä

Lakimuutos saattaa olla osasyynä asunnonomistajien kasvaneeseen kiinnostukseen ilmalämpöpumppuja kohtaan, mutta toinen syy on sää. Acosta asensi kesällä 2022 noin 70 ilmalämpöpumppua nimenomaan kerrostaloasuntojen viilentämiseen.

– Kesien ollessa entistä lämpimämpiä monet haluavat parantaa asumismukavuuttaan. Lakimuutoksen astuessa voimaan 2021 myimme ilmalämpöpumput loppuun, mutta myös viime kesänä kasvu oli suurta.

Heidän, jotka haluavat tänä kesänä vilvoitella ilmalämpöpumpun alla, on korkea aika tehdä tilaus maalis-huhtikuussa. Toimitusaika on noin 3–4 viikkoa, mutta itse asennus sujuu nopeasti – Westerback ja hänen asentajansa ehtivät asentaa useita ilmalämpöpumppuja päivässä.

Asennuksen suhteen on kuitenkin varauduttava tilan vähenemiseen.

– Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennuksen myötä parvekkeelta katoaa usein aurinkotuoli, mutta tilalle saa uuden pöydän kahvimukille, Westerback toteaa leikkisästi.


Haluaisitko hankkia jäähdyttävän ilmalämpöpumpun? Ota meihin yhteyttä!