skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

Käytännön kotiohjeita

Putkien jäätymisen estäminen

Putkien jäätymisen voi estää kotikonstein muutamat asiat huomioimalla. Huolehdi, että ne tilat, joissa kulkee vesiputkia pysyvät lämpiminä myös kylmemmällä säällä. Tähän voi käyttää sähköpattereita tai pakkasvahteja, jotka alkavat puhaltaa lämmintä ilmaa automaattisesti lämpötilan laskiessa tietyn rajan alle. Putkien jäätymistä tapahtuu useimmiten tiloissa, missä on vetoa. Vetoa voi estää tällaisissa tiloissa sulkemalla tuuletusventtiilit ja huolehtimalla, että tiloissa liikuttaessa ulko-ovi tulee suljettua huolellisesti. Rossipohjaisten talojen ”kissanluukut” on hyvä sulkea pakkassäiden myötä.

Pinnassa olevia putkia voidaan suojata joko styroxilla tai vuorivillalla. Vapaa-ajan asunnoissa on hyvä tyhjätä putket ennen talvea. Viemärien jäätymistä voi estää myös valuttamalla niihin etanolia tyhjäämisen jälkeen.

Mitä tehdä, jos vesijohtoputket ovat jäässä?

Vesimittari

Käy ensin tarkistamassa vesimittarisi. Jos kaikki hanat ovat kiinni, ja vesimittarisi pyörii, on syytä epäillä, että putkistossa on vaurio ja vesi valuu johonkin ulos. Jos epäilet vesivauriota, käy sulkemassa päävesihana välittömästi. Jos vesimittari ei liiku, putki on vain jäässä.

Jos vesimittarisi on rikkoutunut, ota yhteyttä vesiyhtiöösi. Vesimittarit ovat vesiyhtiön omaisuutta, mutta kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia siitä, että mittari on sijoitettu sille sopivaan tilaan.

Hanat

Laita vesihana vähän auki, jotta putkistoon saa aikaan virtausta. Älä jätä hanaa kuitenkaan auki poistuessasi kiinteistöstä. Käy kokeilemassa kiinteistön muita vesipisteitä, jotta voit helpommin paikallistaa, mistä putki on jäätynyt.

Huom! Älä koskaan käytä nestekaasupuhallinta sulattamiseen.

Mitä putkimies tekee, kun hän tulee paikalle?

Putkimies tutkii ensin, mistä kohdasta putki on mennyt jäähän. Jos mahdollista, putkea yritetään lämmittää ensin ulkopuolelta. Ammattilaisilla on käytössään myös putkien sulattamiseen tarkoitettuja höyry- ja sähkölaitteita, joiden avulla voidaan sulattaa putkia sisältä käsin.

Mitä putkien sulattamien ja ammattimiehen kutsuminen paikalle maksaa?

Putkien sulatus kestää tunnista useampaan tuntiin, riippuen siitä, miten pitkältä matkalta putket ovat jäätyneet tai missä ne sijaitsevat. Jos putket ovat näkyvissä ja näin helpommin sulatettavissa, työ sujuu nopeammin. Kustannuksia sulatuksesta tulee asiakkaalle keskimäärin noin 150-300€. Lisäkustannuksia voi aiheutua mahdollisista rikkimenneistä osista.

 

Tilaa huoltomies paikalle meiltä. Palvelemme asiakkaitamme 50 km säteellä Vaasasta sekä suomeksi että ruotsiksi.

Soita Sebastianille numeroon 0400 795 529

Palvelemme alueella: Vaasa, Mustasaari, Laihia ja Maalahti