skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

LVI & Lämpötekniikka mukana suuressa ja vaativassa peruskorjaushankkeessa

LVI & Lämpötekniikka on aloittanut tähän mennessä laajimmassa hankkeessaan. Yritys aloitti 1.4.2019 Peab Oy:n alihankkijana Vaasan Hallintotalon peruskorjauksen. Tämän historiallisen kivirakennuksen kerrosala on 3 800 neliömetriä. LVI-urakoitsijan näkökulmasta kyseessä on hanke, joka on täynnä mielenkiintoisia haasteita.

Uutta tekniikkaa vanhaan tyyliin

Vaasan Hallintotalo on yksi monista rakennuksista, jotka C.A. Setterberg suunnitteli nykyiseen Vaasaan 1800-luvun puolivälissä tapahtuneen Vanhan Vaasan palon jälkeen. Rakennus valmistui vuonna 1862 ja sillä on nyt historiallinen arvo. Hallintotalossa sijaitsee nykyään Vaasan kaupungin keskushallinto.

Peab päätti tarjouspyyntöjen perusteella, että LVI & Lämpötekniikka vastaa kaikesta LVI-tekniikasta peruskorjaushankkeen aikana. Yritys vaihtaa muun muassa Hallintotalon kaikki vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmät. Tavoitteena on, että rakennus täyttää nykyaikaiset rakennusvaatimukset säilyttäen kuitenkin historiallisen luonteensa. Myös rakennuksen lämpöpatterit on vaihdettava uusiin eivätkä ihan mitkä tahansa kelpaa tähän tarkoitukseen.

─ Tässä projektissa on paljon erikoista. Rakennukseen asennettavat uudet lämpöpatterit on valmistettu valuraudasta vanhan tyylin mukaisesti ja sellaiset ovat nykyään harvinaisia, LVI & Lämpötekniikan osakas Benny Mörk kertoo.

Kellariin asennetaan lattialämmityksen lisäksi lämmitysputket seiniin. Tämän Saksassa kehitetyn Temperierung-menetelmän mukaisesti seinään asennetaan jyrsimällä lämmitysputket kosteuden pitämiseksi rakennuksen ulkopuolella.

Myönteinen asenne haasteisiin            

LVI & Lämpötekniikka ei ole aiemmin osallistunut vastaavanlaiseen historialliseen hankkeeseen. Mörk uskoo, että projektin aikana voi syntyä monia ratkaistavia haasteita.

─ Koko projekti on jännittävä ottaen huomioon rakennuksen arvo ja sen suojeluvaatimukset. Saatamme kohdata haasteita putkistoja esiin kaivaessamme mutta myös itse asennuksen aikana. Lattian auki repiminen voi tuoda mukanaan yllätyksiä, joiden vuoksi suunnitelmia ei pystytä noudattamaan aiotulla tavalla.

Vaikka haasteita on paljon, Mörk pitää hanketta positiivisena asiana.

─ Osaamme löytää ratkaisut ongelmiin. Peruskorjaushanketta aloittaessamme Hallintotalon sisäpihalla olevat rakennukset tarvitsivat väliaikaisen lämmitysratkaisun. Vuokrattava lämpökeskus oli mielestämme liian monimutkainen ja hankala ratkaisu, joten rakensimme konttiin oman lämpökeskuksen.

Suojeltu talo vaatii tarkkuutta

LVI & Lämpötekniikalla on kokemusta aiemmista suurista peruskorjaustöistä, joihin lukeutuu Hotel Astor Vaasassa. Hallintotalon peruskorjaus edellyttää kuitenkin erityistä tarkkuutta ja varovaisuutta, koska kyseessä on suojelukohde.

─ Kun tyhjennämme vanhat lämmitysputket, vuotoja ei saa tapahtua. Meidän on oltava erittäin varovaisia rakennusprosessin aikana, ettemme aiheuta vesivahinkoja. Lisäksi on tärkeää, että pysymme aikataulussa ja että meidän ja Peabin välinen kommunikaatio toimii sujuvasti.

Rakennushankkeen odotetaan valmistuvan 20. marraskuuta 2020 ja Mörk odottaa jo innolla lopputulosta.

─ Loppuviimein on mielenkiintoista nähdä, kuinka suunnitelmamme ovat toteutuneet käytännössä, Mörk sanoo.

 

(Kuva: Vaasan kaupunki)