skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

Krångel med bergvärmepumpen behöver inte bli en dyr historia – service och reparation är en viktig del av Acostas verksamhet

En bergvärmepump är en stor och viktig investering i ett modernt hem. Den är i allmänhet både energisnål och miljövänlig och kan på ett effektivt sätt kan förse dig med värme, kyla, ventilation och varmvatten under många år. När den fungerar märker du knappt av att den finns, men när den inte längre gör det vaknar frustrationen snabbt till liv.

– Det är lätt hänt att man utgår från det värsta och tror att man kommer att behöva köpa en ny och dyr värmepump för att åtgärda problemet. Men det finns många lösningar att ta till innan det blir aktuellt att punga ut med 10 000–15 000 euro för en ny pump, intygar Jaakko Salo, servicechef på Kylteknik Vasa som ingår i Acosta Group.

Salo och hans team reparerar bergvärmepumpar också med kort varsel. Arbetsprioritering ingår i jobbet som servicechef och de som inte har någon annan källa till värme eller varmvatten går före i servicekön. I allmänhet tar en reparation av en bergvärmepump 2–5 dagar, men en del märken och modeller kan man få en reservdel till genast.

– I Nibes värmepumpar finns det till exempel en kassettliknande kylmodul som enkelt kan tas loss och bytas ut. Om det är en sådan som krånglar går problemet både snabbt och lätt att lösa. Vi sätter in en reservmodul på plats och reparerar den trasiga i vår verkstad. Värmepumpen blir som ny och kunden sparar pengar genom att inte behöva köpa en sprillans ny kylmodul. Om kunden ändå bestämmer sig för att köpa nytt och vi får något att reparera i utbyte kan vi erbjuda en liten kreditering.

Kylteknik Vasa har ett auktoriserat serviceavtal med tillverkarna Nibe, Viessmann och Bosch/IVT och sköter därmed till exempel deras garantiarbeten i hela Österbotten, men företaget reparerar också värmepumpar av andra märken.

Omfattande testkörning och garanti gör Acostas begagnade värmepumpar pålitliga

Service och reparation är en viktig del av Acostas verksamhet. Salo betonar att allt förstås inte går att rädda, men det går att göra mycket mer än gemene man tror:

– Det mesta går att reparera, men vi behöver förstås göra bedömningen från fall till fall. I allmänhet är reparationerna mer omfattande ju längre en bergvärmepump har gått, men den generella livslängden på en bergvärmepump är 15–20 år så man ska inte räkna ut den för tidigt.

Acosta säljer också begagnade värmepumpar som har reparerats av serviceteamet. Det är en förmånlig lösning som går att lita på tack vare lång erfarenhet och omfattande tester. Acosta erbjuder också garanti i enlighet med den som ges på tillverkarnas reservdelar. I allmänhet rör det sig om sex månader.

– Jag har gjort det här i många år vid det här laget, och vi är alltid måna om att testköra värmepumpen ordentligt efter reparationen. Under en veckas tid följer jag med effekten och om resultaten är utmärkta säljer vi värmepumpen vidare, konstaterar Salo.


Har du problem med din bergvärmepump eller är du intresserad av att köpa en begagnad? Tveka inte att kontakta oss!