skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

Nu är det rätt tidpunkt att installera luftvärmepump

Milda vintrar gör användningen av luftvärmepump för uppvärmning ekonomisk. När ute-temperaturen inte ligger mycket på minus producerar luftvärmepumpen värme med väldigt låg el-förbrukning. Samma gäller också på våren och hösten. På sommaren när det uppstår värmeböljor kan luftvärmepumpen rädda oss från sömnlösa nätter genom att effektivt kyla ner luften i vårt hus eller lägenhet.

– Vårvintern är en bra tidpunkt att installera luftvärmepump. Vi får installatören snabbt på plats och allt är klart tills sommaren och semestrarna börjar. De senaste somrarna har det t.om. gått så att importörens lager blivit tomma p.ga den värma som varit, säger VVS & Värmetekniks VD Benny Mörk.

Vad skall man beakta vid installation av luftvärmepump?

En luftvärmepump kan installeras i hemmet, stugan eller var som helst där det finns el.

Det viktigaste med tanke på placering är användningsändamål. Vill man i t.ex sommarstugan kyla sovutrymmen, eller tänker man använda luftvärmepumpen mera för att värma utrymmen. För att underlätta installationen och minska på rör och kabeldragning är det också bra om man kan placera ute- och inne-enheten så nära varandra som möjligt.

Installationstiden beror mycket på hur lätt eller svår plats pumpen installeras på men det lönar sig att reservera minst en halv till en hel dag för installationen.

Luftvärmepumpens installation, service och livstid

Luftvärmepumparna har under de senaste tio åren utvecklats mycket. Deras effektivitet har förbättrats och i alla anläggningar finns idag som standard eller tillbehör möjlighet till fjärrstyrning. Med luftvärmepump sprids värmen jämnt genom hela huset medan ett traditionellt element ger en väldigt koncentrerad värme.

En luftvärmepumpslivslängd varierar mellan olika tillverkare men man kan räkna med 10-15 år. Underhållet är enkelt: inne-enheten filter kan man själv rengöra med dammsugare och för uteenhetens del räcker det att man håller den fri från löv och annat skräp.

Det lönar sig att beställa installationen samtidigt som man köper luftvärmepumpen. Installatören vet var enheterna placeras bäst i byggnaden och kan ge råd om användningen och hur värmepumpen skall skötas och så gör dom arbetet klart på en gång. Förutom detta så krävs det att luftvärmepumpen installeras av ett behörigt installationsföretag. I Tukes register kan man kontrollera att installationsföretaget har erforderliga kylrättigheter.

Vad kostar en luftvärmepump?

VVS & Värmeteknik säljer och installerar luftvärmepumpar i olika prisklasser. Priset varierar beroende på märke och modell. Den förmånligaste luftvärmepumpen får man för ca 1500€ installerad och klar. I vårt utbud finns Panasonic & Midea luftvärmepumpar.

 

Ta kontakt och fråga mera!

Benny Mörk

benny.mork@vvsvarme.fi

+358 44 2526 650

Mera information om Panasonic luftvärmepumpar hittar du här http://kesko-onninen-pim-resources-production.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/pimdocuments/14085680.pdf
Mera information om Midea luftvärmepumpar hittar du här http://kesko-onninen-pim-resources-production.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/pimdocuments/11645052.pdf