skip to Main Content
info@vvsvarme.fi

Rengör din luftvärmepump regelbundet och få upp till fem gånger bättre effekt

Att installera en luftvärmepump i bostaden är en populär lösning för både uppvärmning och nedkylning. Enligt Roland Westerback, enhetschef på Acostas dotterbolag Kylteknik Vasa, är luftvärmepumpen väldigt funktionssäker och hållbar i jämförelse med andra alternativ.

– När hösten kommer vill många installera en luftvärmepump för att hjälpa upp det befintliga värmesystemet, särskilt sedan elpriserna gick upp. Många ser det som en investering som snabbt betalas tillbaka i form av både ekonomiska inbesparingar och ökad boendekomfort.

Acosta säljer och installerar luftvärmepumpar av märkena Panasonic, Mitsubishi, Midea, Wilfa och Toshiba. För den som uppskattar visuellt tilltalande lösningar erbjuder företaget designluftvärmepumpen Toshiba Haori. Den har ett tygöverdrag som kan varieras enligt tycke och smak.  Toshiba erbjuder en mängd olika färger och mönster på tygöverdragen och dessutom kan den händiga själv sy ett eget överdrag enligt leverantörens mönster.

– Ursprungligen tog vi in den här modellen för att vi behövde en snygg lösning som skulle passa i en kyrka, berättar Westerback. Med ett beige överdrag blev luftvärmepumpen mycket mindre iögonenfallande.

Acosta erbjuder nu djuprengöring av luftvärmepumpar

Westerback vill påminna om att rengöring är A och O för att bibehålla en effektiv värmeöverföring och på så vis spara några slantar. Vardagsstädningen kan man själv ta hand om, filterbytena likaså.

– Beroende på hur gammal luftvärmepumpen är uppskattar vi att man genom att rengöra sin luftvärmepump regelbundet och på rätt sätt kan få 4–5 gånger bättre effekt.

Westerback tipsar särskilt om att rengöra kondensvattenröret med hjälp av en våtdammsugare för att i god tid förhindra eventuella vattenskador orsakade av läckage.

Som ett komplement till kundens egen rengöring erbjuder Acosta sedan våren 2023 djuprengöring av inre och yttre enheter på luftvärmepumpar med hjälp av en för ändamålet lämpad högtryckstvätt. Westerback och hans kollegor har själva blivit positivt överraskade över hur mycket bättre luftvärmepumparna fungerar efter behandlingen.  

– Det här ska man inte prova själv hemma, utan det gäller att anlita någon i branschen att göra det åt en. Djuprengöringen ska helst göras medan det är plusgrader utomhus eftersom man behöver rengöra både den yttre och den inre enheten.

Djuprengöringen tar ett par timmar med torkningstiden inräknad. Sedan kan man njuta av en välfungerande luftvärmepump som gör det den ska utan att det går åt onödigt mycket energi. För bästa effekt bör luftvärmepumpen djuprengöras med två till tre års mellanrum. 


Funderar du på att skaffa luftvärmepump eller behöver din befintliga luftvärmepump en djuprengöring? Kontakta oss!